Oct 20

Sebastian Rusu: PSD nu dă bani pentru stimularea angajării studenţilor şi elevilor

Conform Legii nr.72/2007, privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților, si in aceasta vara la Braşov au existat firme care si-au intocmit dosarele si au incheiat conventii cu AJOFM Brasov ( si in alte orase cu siguranta la fel).

Angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj si stimularii ocupării forței de muncă în vigoare (500 lei), pentru fiecare elev și student incadrat.

„Realitatea crunta este ca acest lucru nu a fost realizabil in acest an – AJOFM Brasov nu a putut acorda acest stimulant financiar intrucat nu exista bani. Practic problema vine tot din lipsa banilor la bugetul de stat, problema care in fond apartine guvernarii actuale. Trist este, ca o masura venita sa incurajeze angajarea tinerilor elevi si studenti nu se poate aplica si multi angajatori, care anul trecut au primit acest stimulent financiar au angajat tineri, au lucrat la dosarele de incheiere a conventiei si degeaba. Din punctul meu de vedere se putea anunta acest lucru si macar astfel sa nu se mai piarda timp pentru intocmirea acestor dosare. Din contra, la diverse emisiuni TV sau in presa, se mentionau toate aceste lucruri bune pe care le face guvernarea printre care si aceasta masura”, spune Sebastian Rusu, consilier local şi primvicepreşedinte al organizaţiei municipale a PNL.

El susţine că angajarea elevilor si studentilor in vacanta de vara este benefica si este necesara pentru ca tinerii sa vada ce insemana cu adevarat sa lucrezi intr-o firma, intr-o fabrica sau in orice domeniu de activitate. Astfel ei isi deschid orizonturile, pot sa constientizeze ce conditii bune se ofera la ora aceasta in judetul Brasov si sa porneasca mai departe cu o experienta in campul muncii. Exista elevi sau studenti care sunt de 2 sau de 3 ani angajati la diverse firme si fabrici si care cu siguranta au de castigat din aceasta experienta.

„Apogeul ipocriziei este atins in momentul in care se fac diverse declaratii despre masurile bune luate de actuala guvernare – masuri care de fapt nu se aplica din lipsa proastei gestionari a bugetului de stat sau a incapacitatii de a aduce bani la bugetul de stat prin derulare de investitii noi si a unei dezvoltari sanatoase. La ora actuala banii la buget se atrag doar prin colectarea taxelor, prin nascocirea diverselor legi menite sa creeze taxe  suplimentare si sa puna piedici firmelor corecte din Romania. Cum va putea o firma, care a depus dosare timp de 3 luni degeaba, sa aiba incredere in orice alta masura de incurajare a angajarilor? Spre exemplu se discuta de legea uceniciei si de stimulentele financiare aferente – credeti ca firmele care vad ca oricum nu primesc bani vor mai incerca sa depuna dosare?  Eu cred ca nu! Vor continua sa se descurce singure…”.

 

Care sunt prevederile Legii

Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru șomaj, diferența dintre stimulentul financiar lunar acordat și salariul realizat urmând a fi suportat de către angajator din fonduri proprii.

Beneficiază de acest stimulent financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decat durata vacanței, încheiat în condițiile legii, cu normă întreaga sau, dupa caz, cu timp parțial sau a unui contract de munca temporară numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncã încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Nu beneficiază de acest stimulent financiar angajatorii care: încadrează în muncă elevi și studenți anterior datei de începere a vacanței stabilite potrivit legii, pentru elevii și studenții respectivi sau daca au beneficiat, pentru elevii şi studentii respectivi, de acest stimulent financiar, pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Pentru încadrarea în munca a elevilor și studenților angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă.

Încadrarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă.

Pentru acordarea stimulentului financiar lunar, angajatorii, din judetul Brașov, vor încheia cu A.J.O.F.M. Brașov, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor și studenților aflați în perioada vacantelor, o convenție (Anexa nr.1 la H.G.nr.726/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților).  Angajatorii interesați să încadreze elevi sau studenți pe perioada vacanței, și să beneficieze de prevederile Legii nr.72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților, vor depune situația privind locurile de munca vacante cu mențiunea ”locuri de muncă pentru elevi și studenți”.

 

Sursa: newsbv.ro