Aug 04

Poziţia PNL cu privire la măsurile fiscale anunţate de Guvernul Tudose

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, liberalul Silviu Costea, a ieșit la rampă într-o conferință de presă a PNL Brașov, pentru a critica măsurile economice promovate de Guvernul PSD.

Acesta a criticat faptul că, pentru a creşte veniturile la buget, Guvernul Tudose a lansat, în ultima lună, în spaţiul public, un set de măsuri economice şi fiscale „aberante”, renunţând între timp la cele mai multe dintre ele, introducând altele în schimb.

„Aplicarea măsurilor vehiculate de PSD ar fi pus economia românească pe butuci şi ar fi alungat din România multinaţionalele şi investitorii străini. PNL nu este de acord cu introducerea impozitului pe cifra de afaceri. Soluţia PNL pentru impozitarea multinaţionalelor constă în susţinerea eforturilor CE de găsire a unei modalități «echitabile» de împărțire între state a profiturilor realizate de o multinațională, după care aceste profituri se impozitează în fiecare stat. Impozitul pe cifra de afaceri, este un «ïmpozit la impozit», usturator, şi, în fapt, este un impozit progresiv mascat!”, susţine Silviu Costea.

În altă ordine de idei, Costea a mai precizat că liberalii se opun introducerii contribuției de solidaritate si a impozitului pe gospodarie, nu este de acord nici cu amânarea cu un an a micşorării TVA la 18%, dar nici cu majorarea salariului minim la 2.400 lei, pe motiv că este o creștere artificială, iar creşterea salariului minim in mediul privat trebuie sa fie corelata cu creşterea productivităţii. Un alt motiv ar fi acela că economia nu poate susţine creşterea salariului minim în salturi atât de rapide, de câte 40%, iar aceasta crestere majoră are ca substrat uşurinţa colectării, deoarece impozitul pe venit se reţine la sursă.

„PNL nu este de acord nici cu supraimpozitarea contractelor de muncă part-time. Considerăm că ordonanţa de supraimpozitare este neconstituţională şi am sesizat Avocatul Poporului în legătură cu acest aspect. De asemenea, PNL se opune și la trecerea contributiilor sociale exclusiv in sarcina salariatului si reducerea impozitului pe venit, din cauză scaderii veniturilor angajatilor din sectorul IT si al cercetarii (acestia sunt scutiti de impozitul pe venit si astfel aceasta masura ar aduce in fapt o majorare a poverii asupra acestor salariati, unul din putinele domenii in care Romania este competitiva). Guvernul discuta de 2 taxe: CAS si CASS dar in realitate sunt 6 taxe , si celelalte 4  ramanand tot in sarcina angajatorului(fondul de somaj, fondul de risc si accidente, fondul de concedii si fondul de garantare a salariilor)”, a mai menționat Silviu Costea.

Sursa: newsbv.ro