Jan 26

Claudiu Coman: Partidul meu este Brașovul!

claudiu-coman-300x216

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Claudiu Coman, ne-a declarat că este dezamăgit de atitudinea „colegilor de la PSD”, care în interiorul grupului lor politic au modificat încadrările bugetare ale județului exact așa cum au dorit, însă n-au votat bugetul pe localități.

„Sunt surprins de faptul că am fost acuzat de către liderul de grup PSD, pe un post de televiziune, că am făcut un buget politic, atâta vreme cât sumele au fost alocate pe criterii strict administrative. Desigur, bugetul ar fi putut avea și o latură politică, dar am considerat că acest lucru trebuie să se realizeze în interiorul grupurilor politice reprezentate în Consiliul Județean, având în vedere că acestea cunosc cel mai bine realitățile fiecărei localități și necesitățile primarilor.Fiind vorba despre sume de echilibrare bugetară, bani alocați în principal arieratelor, investițiilor și proiectelor, ne-am gândit – la fel cum se întâmplă în cazul fondurilor europene, că unitatea de măsură trebuie să fie cetățeanul și raportarea trebuie să se facă la numărul de locuitori. În acest fel s-a ajuns la anumite procente care totalizate la nivelul grupurilor politice au dat următoarele rezultate: 75% dintre locuitorii județului sunt în localități conduse de primari PNL, 21% sunt în localități cu primari PSD și 4% reprezintă populația din comunele conduse de primari UDMR. Având în vedere că la nivelul județului Brașov ponderea populației maghiare este de 8% și că numeroși cetățeni din această etnie trăiesc în localități conduse primari PNL și PSD, am propus alocarea a trei procente din sumele ce ar fi revenit PNL-ului și a unui procent din cele ale PSD, astfel încât aceste fonduri să fie destinate realizării unor proiecte specifice comunității maghiare din localitățile cu populație majoritar română”, a precizat Coman.

Vicepreședintele Consiliului Județeanspune că, la nivelul grupului PNL, s-a decis ca sumele alocate unităților administrativ-teritoriale prin bugetul de echilibrare să țină cont și de alte proiecte aflate în derulare, de Programul Național de Dezvoltare Locală, precum și de situația financiară a primăriilor, în așa fel încât acestea să nu ajungă în blocaj financiar și în incapacitate de plată, ceea ce corespunde întocmai sarcinii de coordonare și cooperare cu primăriile pe care trebuie să și-o asume Consiliul Județean ca autoritate a administrației publice locale.

„De altfel, am respectat toate procedurile legate de activitatea în comisiile de specialitate ale CJ, de prezentare publică a materialelor prin intermediul postării on-line, de trecere a lor prin filtrul Delegației Permanente a Consiliului Județean pentru asigurarea unei transparențe totale. Tocmai de aceea regret faptul că dacă începând cu decembrie 2014, când am preluat mandatul, nu am avut abțineri sau voturi politice grupat împotrivă la proiectele de hotărâri promovate de executivul CJ, de această dată și total pe nedrept am fost catalogat că am făcut o împărțire politică a bugetului. Mai mult decât atât, să nu uităm faptul că municipiul Brașov, și datorită faptului că are un buget de trei ori mai mare decât cel al județului, a primit anul acesta doar un milion de lei din cele 26 de milioane de lei pe care le-am avut la dispoziție. Ce s-ar fi întâmplat, dacă luam în calcul și Brașovul din punctul de vedere al ponderii populației? Ar fi trebuit să-i alocăm din start 13 milioane de lei. Nu a fost cazul, deoarece la nivelul conducerii Primăriei Brașov și a Consiliului Județean Brașov funcționează un gentlemen agreement care a permis să direcționăm fondurile bugetare spre celelalte localități care au mare nevoie de sprijinul nostru”, a ținut să sublinieze Claudiu Coman.

Aesta speră ca, în ședința din 3 februarie, când se va vota bugetul propriu al Consiliului Județaen Brașov, „să nu ne mai confruntăm cu o situație de acest gen, să mergem în continuare pe principiul solidarității și să nu mai ajungem să politizăm discursul doar de dragul de a politiza și doar pentru că se apropie campania electorală. Intervențiile mele din cadrul ședințelor de plen au fost toate de natură administrativă. Am plecat la drum în Consiliul Județean ca să facem administrație, nu politică. N-aș fi dorit să intervin public cu aceste clarificări, însă am fost revoltat de faptul că a apărut declarația conform căreia executivul CJ ar fi făcut împărțirea bugetară pe criterii politice, în ciuda faptului că ea a fost clar făcută pe criterii administrative. Partidul meu este Brașovul și îi rog pe colegii consilieri PSD să nu mai politizeze actul administrativ făcut cu obiectivitate, în beneficiul tuturor cetățenilor județului!”, scrie newsbv.ro