Centrul de transplant renal de la Brașov, funcțional cel mai devreme în mai!

neculoiu

Mai trebuie făcut un pas până când Centrul acreditat de transplant renal de la Spitalul Județean din Brașov va deveni operațional.

„Am făcut demersuri la Ministerul Sănătății și am promisiuni că, din acciza pe tutun și alcool vor fi alocate fondurile necesare pentru aparatura de laborator. Se pot face transplanturi și acum, centrul fiind acreditat, dar ar fi culmea să dăm drumul acestei activități, iar analizele să le facem la Cluj sau la București, unde trebuie trimiși primitorul, donatorul, pentru a vedea compatibilitatea, analizele imunologice…  Pe lângă faptul că se pierde foarte mult timp, cresc foarte mult și costurile unei intervenții“, a declarat pentru newsbv.ro medicul Marius Neculoiu, senator PNL.

Potrivit lui Neculoiu, la Brașov există aproximativ 300 de persoane care fac dializă, din cauza insuficienței renale, și trebuie tratați imunologic.

„Dinter cei 300 de pacienți, cam jumătate sunt indicați pentru transplant, având în vedere vârsta acestora. Mai mult, am vorbit și la Centrul de dializă de la Sfântu Gheorghe, unde și acolo sunt 50 de bolnaci. Astfel, pentru circa 200 de pesoane va exista posibilitatea de a intra în programul de transplantare și vor fi puși pe lista de așteptare a organelor. Pe de altă parte, cei care au aparținători care vor să doneze gratuit un rinichi, pot fi tranplatați imediat. Ceilalți trebuie să aștepte un rinchi de la un cadavru. Iar dacă apare o astfel oportunitate la Brașov, operația se va face imediat la Brașov“, a mai precizat Neculoiu.

Aparatura de laborator solicitată de Neculoiu costă în jude de 100.000 de euro. Anul trecut, Ministerul Sănătății nu a alocat niciun ban pentru investiții, iar Consiliul Județean Brașov a repartizat 3.000 de euro pentru Centrul de Transplant Renal (în cadrul programului de dotare cu aparatură a spitalelor din Brașov), cu care s-a achiziționat parte din ustensilele de laborator.

„Am cerut bani în continuare de la Ministerul Sănătății, dar dacă singura noastră speranță mai rămâne Consiliul Județean, iar dacă se alocă fondurile de la bugetul județului – având în vedere procedura de achiziție – restul de aparatră ar putea veni la Brașov în aprilie. Practic, activitatea poate demara în luna mai“, a punctat doctorul Neculoiu.